granola
Gotuj z Kasią

Domowa granola

Od dłuższego czasu na śniadanie na moim stole gości owsianka. Postanowiłam jednak urozmaicić menu pozostając wierną płatkom owsianym, ale w troszkę innej postaci. Miało być smacznie, zdrowo i szybko, więc mój wybór padł na granolę. Jest to mieszanka płatków, orzechów i bakalii (w okresie świątecznym jest ich pod dostatkiem). Możemy ją komponować według własnych upodobań i podawać z mlekiem lub jogurtem. Dzięki przypiekaniu jest przyjemnie chrupiąca i słodziutka. Stanowi doskonały sposób na porządną dawkę energii z samego rana. Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję granoli.

 

domowa granola

 

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego ( 1 szklanka =250 ml),
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki żurawiny,
  • 1/2 szklanki słonecznika,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 3 łyżki miodu.

 

granola

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
  2. Orzechy, pestki i płatki owsiane dokładnie wymieszać dodając miód, wanilię i cynamon. Można pokusić się o inne przyprawy, to zależy jakich smaków oczekujemy.
  3. Kiedy orzechy i płatki będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec przez 20 – 30 minut, w tym czasie trzy razy wszystko przemieszać, aby wszystkie  składniki przyrumieniły się równomiernie. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać, aż całość przestygnie, a następnie dodać suszone owoce i wymieszać.
  5. Granole przełożyć do dużego słoika. Ostrzegam, ze jest uzależniająca i znika w ekspresowym tempie.
  6. Można podawać z jogurtem , owocami lub z mlekiem.

Myślę, że może także stanowić ciekawy dodatek do prezentu bożonarodzeniowego. Nie wiem jak Wy, ale ja ucieszyłabym się, gdybym znalazła pod choinką spersonalizowaną mieszankę muesli dodatkowo zapakowaną w piękne pudełeczko. Jeśli nie macie czasu, a chcielibyście podarować najbliższym taki fit smakołyk to odsyłam Was na stronę mix.it, gdzie możecie stworzyć swoje mieszanki:) W tym roku byłam chyba szczególnie grzeczna bo dostałam kalendarz adwentowy, w którym co dnia czeka na mnie mała zdrowa przekąska w formie batoników☺️

 

Kalendarz adwentowy
Źródło: www.mixit.pl

Przepisy kulinarne

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *