Piekarnia.
Gotuj z Kasią

Chleb zmieniający życie

Święta, święta i po świętach…Rządzą się one swoimi prawami więc możliwe, że podobnie jak ja czujecie się lekko ociężali. Czas wrócić do zdrowych nawyków i jedzenia, dlatego dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na chleb nazywany „chlebem zmieniającym życie”. Jest w tym sporo racji bo od kiedy go spróbowałam po raz pierwszy, nie wyobrażam sobie mojej diety bez niego. Absolutny numer jeden w naszej rodzinie. Posmakował nawet tacie, który jest tradycjonalistą i do wszystkich nowości podchodzi z rezerwą. Babcia nadal nie daje się przekonać, że chleb można upiec bez mąki i drożdży. Polecam go jako dodatek do wszystkiego: dżemów, wędlin, ryb. I pamiętajcie ten chleb to samo zdrowie, a że jest bardzo prosty w przygotowaniu z pewności uda się nawet początkującym!

 

Chleb zmieniający życie.

 

Składniki:

  • 135 gr. łuskanych ziaren słonecznika,
  • 90 gr. siemienia lnianego,
  • 65 gr. orzechów laskowych, włoskich lub migdałów,
  • 145 gr. otrębów pszennych,
  • 4 łyżki nasion babki płesznika,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 350 ml wody.

Sposób wykonania:

  1. W jednej miseczce należy wymieszać suche składniki, podczas gdy w drugim naczyniu połączyć wodę, olej i miód.
  2. Wymieszać zawartość obu i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem (keksówka o wymiarach dolne 7,5 x 17 cm).
  3. Zostawić w foremce na minimum 2 godziny, można pozostawić na całą noc.
  4. Piec w temp. 175 st. przez 20 min, ostrożnie wyciągnąć z foremki i piec na blaszce jeszcze około 30-40 min. Chleb jest gotowy, kiedy stukając w jego spód słychać głuchy odgłos.
  5. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do pięciu dni. Można mrozić.

 

Chleb zmieniający życie.

SMACZNEGO☺️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *