
Chleb zmieniający życie
Święta, święta i po świętach… Rządzą się one swoimi prawami, więc możliwe, że podobnie jak ja czujecie się lekko ociężali. Czas wrócić do zdrowych nawyków i jedzenia, dlatego dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na chleb nazywany „chlebem zmieniającym życie”. Jest w tym sporo racji bo od kiedy go spróbowałam po raz pierwszy, nie wyobrażam sobie mojej diety bez niego. Absolutny numer jeden w naszej rodzinie. Posmakował nawet tacie, który jest tradycjonalistą i do wszystkich nowości podchodzi z rezerwą. Babcia nadal nie daje się przekonać, że chleb można upiec bez mąki i drożdży. Polecam go jako dodatek do wszystkiego: dżemów, wędlin, ryb. I pamiętajcie ten chleb to samo zdrowie, a że jest bardzo prosty w przygotowaniu z pewności uda się nawet początkującym!
Składniki:
- 135 gr. łuskanych ziaren słonecznika,
- 90 gr. siemienia lnianego,
- 65 gr. orzechów laskowych, włoskich lub migdałów,
- 145 gr. otrębów pszennych,
- 4 łyżki nasion babki płesznika,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 350 ml wody.
Sposób wykonania:
- W jednej miseczce należy wymieszać suche składniki, podczas gdy w drugim naczyniu połączyć wodę, olej i miód.
- Wymieszać zawartość obu i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem (keksówka o wymiarach dolne 7,5 x 17 cm).
- Zostawić w foremce na minimum 2 godziny, można pozostawić na całą noc.
- Piec w temp. 175 st. przez 20 min, ostrożnie wyciągnąć z foremki i piec na blaszce jeszcze około 30-40 min. Chleb jest gotowy, kiedy stukając w jego spód słychać głuchy odgłos.
- Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do pięciu dni. Można mrozić.
SMACZNEGO☺️


9 komentarzy
karolina
Fantastycznie się prezentuje, czasami robię w domu chleb, ale takiego jeszcze nie miałam okazji. Prawie czuję jego zapach 🙂 P.s piec chleb z termoobiegiem czy bez?
Travel Bug
Ja piekę bez, a termoobieg włączam na ostatnie 10 minut:)
koza domowa
Wow, ale wspaniale i apetycznie ten chlebek wygląda! 🙂 Na pewno spróbuję go zrobić w domu, bo wygląda obłędnie! Kasia
Mama-psycholog
Wygląda pysznie i fajnie, że jest taki prosty w przygotowaniu ❤️ u nas króluje marchewkowy bochenek z przepisu MyNewRoots, ale to raczej deser niż dodatek do słonych potraw 😉
Travel Bug
Koniecznie muszę wypróbować bo uwielbiam ciasta marchewkowe, a taki chlebek mógłby stanowić jego namiastkę😉
Sylwia R
Jedna taka kromka i jestem pojedzona na długi czas 💪 ale niestety nie mam ręki do takich wypieków 😐
Travel Bug
Przepis jest bardzo prosty i nie ma prawa nie wyjść😉 ale faktycznie 1 kromeczka potrafi porządnie nasycić☺️
blogierka
No skoro zmienia życie to muszę spróbować zrobić 😀
Małgo
Próbowałam takiej wersji chleba, ale u nas niestety nie chwyciło