Ciasteczka owsiano-bananowe.
Gotuj z Kasią

Ciasteczka owsiano – bananowe

Dziś post dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i linię, ale nie chcą odmawiać sobie słodkich uroków życia. Moja propozycja to ciasteczka bez grama cukru, tłuszczu ani mąki. Możemy zajadać się nimi do woli bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Prawda, że brzmi intrygująco? Osobiście uwielbiam je jako małe co nieco po obiedzie lub jako słodką przekąskę w pracy. Są niezwykle szybkie do przygotowania i bardzo sycące.

Ciasteczka owsiano-bananowe.

Składniki na około 12 ciasteczek (babeczek):

  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • ½ jabłka,
  • 2 szklanki płatków owsianych (szklanka 250 ml),
  • 3 – 4  łyżki miodu,
  • garść słonecznika,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść żurawiny, dyni, migdałów (osobiści preferuję migdały pocięte w słupki)
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Banany rozgniatamy dokładnie widelcem, jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach (skrapiamy sokiem z cytryny).
  2. Dosypujemy płatki owsiane, dodajemy miód (próbujemy czy ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy więcej według naszego uznania).
  3. Dodajemy pestki dyni, słonecznika, posiekane orzechy, migdały, żurawinę oraz cynamon i wanilię. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do foremek na muffinki.
  4. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min., musimy sprawdzać czy nie są już gotowe, jeśli brzegi są brązowe to możemy wyciągać. Następnie czekamy aż przestygną (w innym wypadku rozsypią się przy wyciągamy z foremek) i wstawiamy do góry nogami na kolejne 5 minut.

Ciasteczka owsiano-bananowe.

SMACZNEGO☺️

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *