
Ciasteczka owsiano – bananowe
Dziś post dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i linię, ale nie chcą odmawiać sobie słodkich uroków życia. Moja propozycja to ciasteczka bez grama cukru, tłuszczu ani mąki. Możemy zajadać się nimi do woli bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Prawda, że brzmi intrygująco? Osobiście uwielbiam je jako małe co nieco po obiedzie lub jako słodką przekąskę w pracy. Są niezwykle szybkie do przygotowania i bardzo sycące.
Składniki na około 12 ciasteczek (babeczek):
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- ½ jabłka,
- 2 szklanki płatków owsianych (szklanka 250 ml),
- 3 – 4 łyżki miodu,
- garść słonecznika,
- garść orzechów włoskich,
- garść żurawiny, dyni, migdałów (osobiści preferuję migdały pocięte w słupki)
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka wanilii,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Banany rozgniatamy dokładnie widelcem, jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach (skrapiamy sokiem z cytryny).
- Dosypujemy płatki owsiane, dodajemy miód (próbujemy czy ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy więcej według naszego uznania).
- Dodajemy pestki dyni, słonecznika, posiekane orzechy, migdały, żurawinę oraz cynamon i wanilię. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do foremek na muffinki.
- Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min., musimy sprawdzać czy nie są już gotowe, jeśli brzegi są brązowe to możemy wyciągać. Następnie czekamy aż przestygną (w innym wypadku rozsypią się przy wyciągamy z foremek) i wstawiamy do góry nogami na kolejne 5 minut.
SMACZNEGO☺️


6 komentarzy
Małgorzata
Podobne ciasteczka robię bardzo często. To świetna przekąska na wycieczki, do pracy czy po prostu do kawy 🙂
Ania
Kasia, podwójnie wstrzeliłaś się w mój gust! Nie tylko uwielbiam ciastka z płatków owsianych, ale też nie jem cukru. Z tym cukrem to nie tylko ze względów zdrowotnych, ale głównie dlatego, że po prostu mi nie smakuje (chyba jestem kosmitką 😉 )… Dzięki za przepis!!!
Travel Bug
To są nas dwie;) mam nadzieję, że wypróbujesz i zagoszczą u Ciebie na stałe☺️
Candy Pandas
Wprost uwielbiamy bananowe wypieki 😀 My się z bananami w kuchni nie rozstajemy 😀
Travel Bug
Wiem bo śledzę Was na bieżąco i tworzycie prawdziwe cuda😉
Małgorzata
Robię podobne ciasteczka bardzo często, zabieramy je przeważnie na wycieczki. To świetna forma zdrowej przekąski 🙂