Tarta truskawkowa
Gotuj z Kasią

Dietetyczna tarta truskawkowa

Truskawki należą do moich ulubionych owoców, a jako że sezon na te owoce zbliża się wielkimi krokami postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pyszną i na dodatek dietetyczną tartę truskawkową*. Nie ukrywam, że zawsze stawiam na zdrowie, smak oraz prostotę przygotowania, a to ciasto spełnia wszystkie powyższe kryteria.

Tarta truskawkowa

Składniki na spód (okrągła foremka o średnicy 20 cm):

  • 150 g herbatników Petit Beurre
  • 75 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć lub rozdrobnić w melakserze. Dodać roztopione masło, a następnie wyłożyć foremkę masą i umieścić w lodówce.

Składniki masy:

  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • truskawki (około 200 g),
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżeczki ksylitolu,
  • zimna woda do namoczenia żelatyny
  • kilka truskawek do dekoracji

Ilość składników jest orientacyjna. Można dodać więcej lub mniej jogurtu, truskawek, cukru – w zależności od upodobań.

Tarta truskawkowa

Sposób przygotowania dietetycznej tarty:

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. truskawki zmiksować z cukrem. Niewielką ilość musu truskawkowego podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. W misce wymieszać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i jogurt. Wypełnić wcześniej przygotowaną formę wypełnioną truskawkami. Odstawić do lodówki do stężenia.

*truskawki można swobodnie zamienić ulubionymi owocami sezonowymi

SMACZNEGO:)

Zapraszam również do wypróbowania przepisu na Sernik na zimno Markiza.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *