Suflet figowy
Gotuj z Kasią

Lodowy suflet figowy

Świeże figi chyba zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami u mojej siostry we Włoszech. Codziennie rano przynosiła mi do łóżka miseczkę tych smakołyków zerwanych prosto z drzewa. Kiedy będąc na zakupach w Lidlu zobaczyłam świeże figi nie zawahałam się ani chwili. Chciałam je wykorzystać w oryginalny sposób i tak oto powstał lodowy suflet figowy.

Słowo „suflet” zawsze budziło w moich oczach przerażenie. Bo przecież trudny, nie dam rady, z pewnością mi nie wyjdzie i opadnie. Dla tych wszystkich, którzy mają podobne odczucia proponuję owocowy suflet lodowy. Obiecuję, że nie opadnie, a z jego przygotowaniem nie będzie większego problemu.

Suflet figowy

Składniki na suflet lodowy (około 1 litra):

  • 350 ml puree owocowego – ja użyłam figowego, ale może być z dowolnych innych owoców np. maliny, banany,
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • beza włoska.

Składniki na bezę włoską:

  • 250 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • 5 białek.

Sposób przygotowania bezy:

  1. Cukier i wodę podgrzewamy do temperatury 116 – 118 st. (wsypujemy cukier do garnka i dolewamy wodę, nie mieszamy. Jeśli cukier zacznie się karmelizować na ściankach garnka, przemywamy ścianki pędzelkiem zanurzonym w wodzie.
  2. Odstawiamy na kilka minut, a w międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę.
  3. Powoli dodajemy gorący syrop do białek cały czas ubijaąc. Syropu nie wlewamy bezpośrednio na białka lecz po ściankach naczynia, w którym ubijamy białka.
Suflet figowy

Przygotowanie sufletu lodowego:

  1. Mieszając powoli do musu owocowego dodajemy bezę włoską, a następnie ubitą śmietanę.
  2. Pojemniczki na suflet owijamy grubą folią, tak aby wystawała na około 1 cm ponad brzegi.
  3. Wypełniamy pojemniczki musem i odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika.
  4. Kiedy mus stężeje ściągamy foliowe kołnierze i przyozdabiamy suflety według uznania.
  5. Przed podaniem pozostawiamy deser w temperaturze pokojowej na około 10 – 15 minut.

Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało.

Zachęcam także do wypróbowania innych słodkości, które możecie znaleźć TU.

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *