Suflet figowy
Gotuj z Kasią

Lodowy suflet figowy

Świeże figi chyba zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami u mojej siostry we Włoszech. Codziennie rano przynosiła mi do łóżka miseczkę tych smakołyków zerwanych prosto z drzewa. Kiedy będąc na zakupach w Lidlu zobaczyłam świeże figi nie zawahałam się ani chwili. Chciałam je wykorzystać w oryginalny sposób i tak oto powstał lodowy suflet figowy.

Słowo „suflet” zawsze budziło w moich oczach przerażenie. Bo przecież trudny, nie dam rady, z pewnością mi nie wyjdzie i opadnie. Dla tych wszystkich, którzy mają podobne odczucia proponuję owocowy suflet lodowy. Obiecuję, że nie opadnie, a z jego przygotowaniem nie będzie większego problemu.

Suflet figowy

Składniki na suflet lodowy (około 1 litra):

  • 350 ml puree owocowego – ja użyłam figowego, ale może być z dowolnych innych owoców np. maliny, banany,
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • beza włoska.

Składniki na bezę włoską:

  • 250 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • 5 białek.

Sposób przygotowania bezy:

  1. Cukier i wodę podgrzewamy do temperatury 116 – 118 st. (wsypujemy cukier do garnka i dolewamy wodę, nie mieszamy. Jeśli cukier zacznie się karmelizować na ściankach garnka, przemywamy ścianki pędzelkiem zanurzonym w wodzie.
  2. Odstawiamy na kilka minut, a w międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę.
  3. Powoli dodajemy gorący syrop do białek cały czas ubijaąc. Syropu nie wlewamy bezpośrednio na białka lecz po ściankach naczynia, w którym ubijamy białka.
Suflet figowy

Przygotowanie sufletu lodowego:

  1. Mieszając powoli do musu owocowego dodajemy bezę włoską, a następnie ubitą śmietanę.
  2. Pojemniczki na suflet owijamy grubą folią, tak aby wystawała na około 1 cm ponad brzegi.
  3. Wypełniamy pojemniczki musem i odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika.
  4. Kiedy mus stężeje ściągamy foliowe kołnierze i przyozdabiamy suflety według uznania.
  5. Przed podaniem pozostawiamy deser w temperaturze pokojowej na około 10 – 15 minut.

Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało.

Zachęcam także do wypróbowania innych słodkości, które możecie znaleźć TU.

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *