lody czekoladowo-bananowe
Gotuj z Kasią

Lody „dla dorosłych”

Najlepszy i najprostszy przepis na lody czekoladowo – bananowe bez maszyny. Lody są gładkie, kremowe, pysznie słodkie. Dzięki sporej ilości alkoholu nie zamarzają całkowicie i zachowują kremową konsystencję. Ich zrobienie zajmuje zaledwie kilka minut.

lody czekoladowo-bananowe

Lody czekoladowo – bananowe „dla dorosłych”:

  • 55 g gorzkiej czekolady,
  • 80 ml mleka,
  • 80 ml likieru typu Bailey’s,
  • 1 średni banan obrany i pocięty na kawałki,
  • 15 ml rumu (można zastąpić dodatkową ilością likieru).

Sposób przygotowania:

  1. W gorącej kąpieli lub mikrofali rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka.
  2. Miksujemy rozpuszczoną czekoladę z bananem, likierem i rumem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Przekładamy do plastikowego lub metalowego pojemnika, który umieszczamy na około 4 godziny w zamrażalniku.

Dla niecierpliwych – można pić niezmrożone jako pyszny koktajl, ale nie polecam później wsiadać za kierownicę samochodu;)

Z podanych proporcji przyrządzicie 250 ml lodów. Pracy nie ma wiele, a najważniejsze, że macie pewność co do ich składu i wiecie co jecie.

Jeżeli macie swoje sposoby na pyszne domowe lody podzielcie się nimi w komentarzu, chętnie wypróbuję inne przepisy.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na lodowy suflet figowy.

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *