
Lody „dla dorosłych”
Najlepszy i najprostszy przepis na lody czekoladowo – bananowe bez maszyny. Lody są gładkie, kremowe, pysznie słodkie. Dzięki sporej ilości alkoholu nie zamarzają całkowicie i zachowują kremową konsystencję. Ich zrobienie zajmuje zaledwie kilka minut.

Lody czekoladowo – bananowe „dla dorosłych”:
- 55 g gorzkiej czekolady,
- 80 ml mleka,
- 80 ml likieru typu Bailey’s,
- 1 średni banan obrany i pocięty na kawałki,
- 15 ml rumu (można zastąpić dodatkową ilością likieru).
Sposób przygotowania:
- W gorącej kąpieli lub mikrofali rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka.
- Miksujemy rozpuszczoną czekoladę z bananem, likierem i rumem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przekładamy do plastikowego lub metalowego pojemnika, który umieszczamy na około 4 godziny w zamrażalniku.
Dla niecierpliwych – można pić niezmrożone jako pyszny koktajl, ale nie polecam później wsiadać za kierownicę samochodu;)
Z podanych proporcji przyrządzicie 250 ml lodów. Pracy nie ma wiele, a najważniejsze, że macie pewność co do ich składu i wiecie co jecie.
Jeżeli macie swoje sposoby na pyszne domowe lody podzielcie się nimi w komentarzu, chętnie wypróbuję inne przepisy.
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na lodowy suflet figowy.


14 komentarzy
pożeram strony
Przyznam, że te lody wyglądają obłędnie
Marcepanowa kuchnia
Lody czekoladowo-bananowe robiłam , ale bez dodatku alkoholu 😉 Na pewno nadaje ciekawy smak.
Beata Redzimska
Oj ale narobilas mi smaku tymi pysznymi lodami bananowo – czekoladowymi….
Hubert Kromer
Ciekawe czy wyszłyby, gdyby Bailey’s zastąpić czekoladowym likierem z Wedla – najlepiej we wszystkich trzech wariacjach 🙂
Travel Bug
Może na ten weekend wypróbujemy z czekoladowym w klasycznej wersji?😉
Agata
Wspaniały przysmak na upały i nie tylko. W zimie też dziabnę 🙂
ART
Wyglądają apetycznie i pewnie tak smakują 😉
Agnieszka
No to jutro biorę się do roboty! 😀 dziękuję jak zwykle za inspiracje :*
Sylwia R
Taki dobry drink w wersji lodowej 😁😁😁 jestem na TAK ♥️
blogierka
A znasz tego typu przepis ale na lody śmietankowe/jogurtowe? 🙂
Travel Bug
Przepadam za „konkretnymi” smakami jak nutella, karmel, brownie, ale pomyśle nad lżejszą klasyką w postaci lodów jogurtowych i wówczas na pewno zamieszczę na blogu☺️
Zołza z kitką
Alkoholowe przetwory zdecydowanie nie są dla mnie – nie lubię % w jedzeniu, nawet w ciastach czy innych deserach…;)
Travel Bug
Ja w sumie też nigdy za nimi nie przepadałam, ale ostatnio zaczynam się do nich przekonywać i delikatna nuta nie przeszkadza mi☺️ Proponuję wypróbować z likierem czekoladowym z Wedla😍
Krystyna M.
Ja podobnie nie przepadam za %, ale przecież nalewki pijemy dla zdrowia, więc czemu nie jeść lodów dla zdrowia? 😀