lody czekoladowo-bananowe
Gotuj z Kasią

Lody „dla dorosłych”

Najlepszy i najprostszy przepis na lody czekoladowo – bananowe bez maszyny. Lody są gładkie, kremowe, pysznie słodkie. Dzięki sporej ilości alkoholu nie zamarzają całkowicie i zachowują kremową konsystencję. Ich zrobienie zajmuje zaledwie kilka minut.

lody czekoladowo-bananowe

Lody czekoladowo – bananowe „dla dorosłych”:

  • 55 g gorzkiej czekolady,
  • 80 ml mleka,
  • 80 ml likieru typu Bailey’s,
  • 1 średni banan obrany i pocięty na kawałki,
  • 15 ml rumu (można zastąpić dodatkową ilością likieru).

Sposób przygotowania:

  1. W gorącej kąpieli lub mikrofali rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka.
  2. Miksujemy rozpuszczoną czekoladę z bananem, likierem i rumem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Przekładamy do plastikowego lub metalowego pojemnika, który umieszczamy na około 4 godziny w zamrażalniku.

Dla niecierpliwych – można pić niezmrożone jako pyszny koktajl, ale nie polecam później wsiadać za kierownicę samochodu;)

Z podanych proporcji przyrządzicie 250 ml lodów. Pracy nie ma wiele, a najważniejsze, że macie pewność co do ich składu i wiecie co jecie.

Jeżeli macie swoje sposoby na pyszne domowe lody podzielcie się nimi w komentarzu, chętnie wypróbuję inne przepisy.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na lodowy suflet figowy.

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *