Owsianka
Gotuj z Kasią

Rozgrzewająca owsianka

Czy znacie lepszy sposób na rozpoczęcie dnia niż śniadanie pełne składników odżywczych i zdrowej słodyczy w postaci rozgrzewającej owsianki, która dostarczy Wam paliwa na cały dzień? Osobiście nie wyobrażam sobie innej opcji i pomimo, że jestem jej zagorzałą zwolenniczką od wielu lat, jak do tej pory wciąż nie zdążyła mi się znudzić i wątpię, aby kiedykolwiek miało to nastąpić. Niewątpliwą zaletą owsianki jest możliwość jej tworzenia według własnego upodobania i za każdym razem wychodzi odrobinę inna. Poniżej chciałabym przedstawić swoją ulubioną wersję z malinową konfiturą domowej roboty, orzechami i płatkami migdałowymi, całość zwieńczona listkiem bazylii😉 Do tego kubek kawy i nic nie jest mi straszne.

Owsianka Central Cafe

Składniki na 1 porcję owsianki:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych zwykłych,
  • szklanka mleka/wody (wg upodobania),
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie cukru, syropu klonowego, karmelu, masła orzechowego, ksylitolu),
  • łyżeczka konfitury malinowej,
  • łyżka orzechów włoskich,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.

Dzięki powyższym proporcjom owsianka jest dokładnie taka jaką lubię, czyli kremowa i nie za rzadka.

Przygotowanie owsianki:

  1. Do małego rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki, dodajemy cynamon, szczyptę soli i całość gotujemy na małym ogniu, aż płatki wchłoną większość mleka (zajmuje to około 8-10 minut).
  2. W międzyczasie na patelni podprażamy orzechy i migdały, aż się zrumienią na złocisty kolor.
  3. Całość owsianki przekładamy do ulubionej miseczki, a na wierzch rozkładamy konfiturę malinową, posypujemy orzechami oraz płatkami migdałowymi. Do dekoracji możemy użyć listka bazylii lub mięty.

Dodatki do rozgrzewającej owsianki (opcjonalnie, do wyboru):

  • bakalie: suszone morele, figi, śliwki, żurawina, rodzynki, goja, jagody peruwiańskie,
  • pestki: słonecznika, dyni,
  • orzechy: włoskie, pekan, brazylijskie, macadamia, migdały,
  • świeże owoce: maliny, borówka, jagody, truskawki, banany, jabłka, wiśnie, gruszka,
  • 1-2 kostki czekolady (starte na tarce o grubych oczkach), kakao do posypania, 1 łyżka masła orzechowego,
  • zamiast krowiego mleka możecie użyć: migdałowego, owsianego, kokosowego czy sojowego.

OwsiankaSMACZNEGO☺️

A jaka owsianka jest tą idealną dla Was? Jakiego rodzaju składników używacie najczęściej do wzbogacenia jej smaku?

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *