Sernik Markiza
Gotuj z Kasią

Sernik na zimno Markiza

Nie samymi podróżami człowiek żyje, dlatego pomiędzy jednym wyjazdem, a drugim postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony sernik za zimno Markiza. Nigdy nie może go zabraknąć przy okazji jakiejkolwiek imprezy rodzinnej a jako, że Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, czas odkopać stare przepisy. Sernik na zimno Markiza to pyszne, szybkie i łatwe do przygotowania ciasto, czyli takie jakie lubię najbardziej.

Sernik Markiza

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

Spód sernika:

  • 330 g markiz,
  • 60 g roztopionego masła.

Masa serowa:

  • 200 g białej czekolady,
  • 250 g 2-krotnie zmielonego sera białego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietany kremówki 30%,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 8 łyżek zimnej wody,
  • 150 g markiz.
Sernik Markiza

Sposób przygotowania:

  1. Z ciastek przeznaczonych na spód sernika usunąć krem, który następnie użyjemy do wypełnienia sernika.
  2. Rozdrobnić markizy do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
  3. Następnie wymieszać je z roztopionym masłem i przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Dokładnie ugnieść i wstawić do lodówki.
  5. Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić do nasiąknięcia.
  6. Roztopioną czekoladę zmiksować z serkami, śmietaną kremówką i kremem z markiz.
  7. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia w mikrofalówce lub małym garnuszku, a następnie połączyć z masą serową.
  8. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki i zmieszać z ciastem.
  9. Masę wyłożyć na spód i całość umieścić w lodówce na kilka godzin.
  10. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować markizami.

Choć przyznaję, że jestem fanką serników pieczonych, to muszę przyznać, że ten na zimno jest wspaniały. Słodki, aksamitny i mocno serowy, czyli idealny.

SMACZNEGO:)

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *