
Sernik na zimno Markiza
Nie samymi podróżami człowiek żyje, dlatego pomiędzy jednym wyjazdem, a drugim postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony sernik za zimno Markiza. Nigdy nie może go zabraknąć przy okazji jakiejkolwiek imprezy rodzinnej a jako, że Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, czas odkopać stare przepisy. Sernik na zimno Markiza to pyszne, szybkie i łatwe do przygotowania ciasto, czyli takie jakie lubię najbardziej.

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
Spód sernika:
- 330 g markiz,
- 60 g roztopionego masła.
Masa serowa:
- 200 g białej czekolady,
- 250 g 2-krotnie zmielonego sera białego,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietany kremówki 30%,
- 3 łyżki żelatyny,
- 8 łyżek zimnej wody,
- 150 g markiz.

Sposób przygotowania:
- Z ciastek przeznaczonych na spód sernika usunąć krem, który następnie użyjemy do wypełnienia sernika.
- Rozdrobnić markizy do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
- Następnie wymieszać je z roztopionym masłem i przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dokładnie ugnieść i wstawić do lodówki.
- Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić do nasiąknięcia.
- Roztopioną czekoladę zmiksować z serkami, śmietaną kremówką i kremem z markiz.
- Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia w mikrofalówce lub małym garnuszku, a następnie połączyć z masą serową.
- Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki i zmieszać z ciastem.
- Masę wyłożyć na spód i całość umieścić w lodówce na kilka godzin.
- Przed podaniem wierzch ciasta udekorować markizami.
Choć przyznaję, że jestem fanką serników pieczonych, to muszę przyznać, że ten na zimno jest wspaniały. Słodki, aksamitny i mocno serowy, czyli idealny.
SMACZNEGO:)


4 komentarze
koza domowa
Wygląda obłędnie! Przypomina mi serknij królewski mojej Mamy, który zawsze piecze na święta. 🙂 Pychotka!
Travel Bug
O w takim razie czekam na wpis z przepisem na sernik królewski bo jestem od nich uzależniona😉
Ania| Stragan Zdrowia
Oj tak od czasu do czasu sernik musi zagościć na stole 😉
Angelika i Monika (Candy Pandas)
Kochamy wszelkie masy serowe <3 To musi być pyszne i prezentuje się fantastycznie 😀